Pečenica s kislim zeljem in krompirjem

Tradicionalna slovenska kuhinja je lahko tudi preprosta – v hladnih dneh si privoščite pečenico s krompirjem in kislim zeljem.

Kislo zelje vsebuje številne vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, K in folno kislino), minerale (kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, železo) in bioaktivne snovi, ki učinkujejo protibakterijsko, uničujejo glivice, podpirajo prebavni proces, pomagajo pri razstrupljanje organizma, krepijo imunski sistem in zvišujejo storilnost. Kot tako se zelje odlično poda k pečenicam, krvavicam, kranjskim klobasam in drugim kulinaričnim specialitetam.

Sestavine
– pečenica (4x)
– kislo zelje (1 kg)
– krompir (600 g)
– olje
– čebula (1)
– česen (1-2 stroka)
– ocvirki (50-100g)
– poper
– kumina
– sol

Priprava

Pečenice kuhamo v vreli vodi 15 minut. Nato jih dobro odcedimo in v ponvi ali pečici zlato rumeno zapečemo na vročem olju (ali masti), da dobijo lepo barvo, dober okus in prijetno aromo.
Kislo zelje najprej operemo v hladni vodi, da izgubi nekaj kisline in ga dobro odcedimo. Na ocvirkih ali v maščobi, ki je ostala od pečenic prepražimo sesekljano čebulo in česen ter nato dodamo še zelje, da se malo prepraži. Zalijemo z vodo, da se zelje ne smodi in dodamo še malo popra in kumine. Kuhamo tako dolgo, da se zelje zmehča.
Krompir olupimo, narežemo na kose in ga damo v večjo posodo z mrzlo vodo, ki jo solimo. Lonec pokrijemo in počakamo, da voda zavre, nato pa ga dobrih 15–20 minut kuhamo pri srednji temperaturi. Pazimo, da se krompir ne razkuha. Vodo odlijemo in krompir serviramo.

Želimo vam uspešno pripravo ter dober tek! 🙂