Čiščenje zamrzovalnika

Hladilnik in zamrzovalnik sta najpogostejša aparata in tako rekoč nepogrešljiva v vsaki kuhinji. Redno čiščenje je bistvenega pomena za zdravje in ključ do pravilnega delovanja ter daljše življenjske dobe aparatov.

Zamrzovalnik izključite iz električnega omrežja in odprite vrata ter ga popolnoma izpraznite, živila pa za čas čiščenja spravite v izolacijsko vrečko, da se ne bi pokvarila zaradi razlike v temperaturi in jih postavite v hladilnik. Za nekaj minut pustite vrata odprta, da pospešite taljenje ledu. Odtalite zamrzovalnik. Večje kose ledu odstranite s posebno plastično lopatko. Ne uporabljajte ostrih ali jeklenih predmetov, saj lahko poškodujete površino.

Zunanje površine kot je kovinski del lahko očistite s sredstvom za razmaščevanje, pri vgradnem hladilniku pa glede čiščenja zunanjega elementa upoštevajte priporočila proizvajalca.

Potrebujete:
– Mehko krpo.
– Gobico.
– Izolacijske vrečke.
– Kis.
– Ponev.
– Vodo.

  1. V ponev nalijte vodo in jo na kuhalni plošči segrejte. Ko voda zavre, dodajte kis v razmerju 2 dl vode in ena čajna žlička kisa. Na polico v zamrzovalniku pa postavite krpo ali gobico, da se zaradi vroče ponve ne bi poškodoval upor.
  2. Zaprite vrata zamrzovalnika.
  3. Na tla položite krpe, ki bodo vpile vodo, ki bo med odtajanjem morda iztekla iz zamrzovalnika.
  4. Kis v vroči vodi oddaja hlape in pomaga pri taljenju ledu. Počakajte približno dvajset minut, nato pa odprite vrata, odstranite ponev z vodo, ki se je vmes že ohladila, in ocenite stanje. Če je ostalo samo še malo ledu, ga odstranite s kuhinjsko lopatico. V nasprotnem primeru ponev znova pristavite in ponovite postopek, da led v celoti odstranite.
  5. Odstranite vse predale in jih sperite z veliko količino tople vode. Nato površine predalov očistite z mehko krpo ali gobico, namočeno v mešanico vode in kisa, ter jih osušite. Tudi notranjost hladilnika očistite s krpo, namočeno v mešanico vode in kisa. Ko površine očistite ter osušite, predale znova vstavite v zamrzovalnik.
  6. Ko se površine posušijo, vrata zamrzovalnika pustite odprta vsaj še pol ure, da preprečite nastanek plesni. Pomembno je, da stene dobro osušite.
  7. Po 30 minutah zamrzovalnik znova vključite v električno omrežje. Preden v zamrzovalnik znova postavite zamrznjena živila, preverite, ali je temperatura v njem dosegla –18 °C in vanj pospravite živila, ki ste jih začasno shranili v izolacijskih vrečkah.