Zlata pravila za zamrzovanje živil

Zamrzovanje hrane je priročen način za shranjevanje odvečne hrane kot tudi pripravljenih jedi. Pravilno shranjevanje živil ni pomembno le za naše zdravje, pač pa tudi za ohranitev hranilnih lastnosti živil, ki jih zaužijemo. Za svežino, teksturo in kakovost zamrznjenih živil je pomembno vedeti, kako živila pripraviti, saj se načini zamrzovanja posameznih vrst živil med seboj razlikujejo.

Za vas smo pripravili šest (6) zlatih pravil za zamrzovanje živil:

1. Za varno zamrzovanje mora temperatura zamrzovalnika dosegati vsaj – 18 stopinj.
2. Po nakupovanju zamrznjene izdelke domov prinesite v izolacijskih vrečkah. Najbolje je, da za vse izdelke uporabite isto izolacijsko vrečko. Po prihodu domov jih takoj shranite v poseben predel zamrzovalnika, da znova dosežejo pravo temperaturo. Tako boste tudi preprečili, da bi ta živila prišla v stik s tistimi, ki so že shranjena v zamrzovalniku.
3. Če boste v zamrzovalniku shranili jedi, ki ste jih pripravili doma, jih razdelite na manjše porcije in pospravite v čiste posodice, te pa označite z nalepko, na katero napišite vsebino posodice in datum zamrzovanja.
4. Pripravljeno jed najprej ohladite, šele nato jo pospravite v zamrzovalnik.
5. Če želite živilo odtaliti, ga postavite v hladilnik za toliko časa, da se popolnoma odtaja.
6. Po vsaki uporabi zamrzovalnika preverite, ali so njegova vrata dobro zaprta. Tako boste poskrbeli za dobro energijsko učinkovitost in preprečili nastajanje ledu.

Kako zamrzovati živila?

Živila bodo svoje hranilne lastnosti ohranila le, če jih pravilno zamrznete. Za vas imamo nekaj nasvetov:
– Odtajanih živil ne smete ponovno zamrzniti, saj lahko to povzroči nastanek bakterij in strupenih snovi.
– Tekočine lahko shranite v obliki kock (tako kot led).
– Posamezne kose mesa med seboj ločite s plastjo plastične folije.
– Pomembno je, da so živila, ki jih boste zamrznili, čista: zelenjavo operite in osušite, ribam odstranite kosti in drobovino itd.
– Pri zamrzovanju tekoče hrane posode ne napolnite do roba, saj se prostornina tekočine med procesom zamrzovanja poveča za približno desetino
– Živila pospravite v vrečke za zamrzovanje ali jih ovijte s plastično folijo, da ne bodo prišla v stik z ledom v zamrzovalniku.
– Da ohranite svežino in kakovost hrane, jo zamrznite v najkrajšem možnem času, izogibajte pa se zamrzovanju velikih količin hrane naenkrat.

Zamrznete lahko praktično vsa živila, sveža ali kuhana, če le ne vsebujejo preveč vode ali maščobe. V zamrzovalnik ne dajte omak, kot sta kečap in majoneza ter jajc (surovih ali kuhanih) in ocvrtih jedi. Prav tako odsvetujemo zamrznitev sadja in zelenjave z veliko vsebnostjo vode, kot so ananas, lubenica, melona, jabolka, paradižnik, čebula, buča, solata in banane.

V zamrzovalnik dajte le zrelo sadje. Če je sadje preveč zrelo, priporočamo, da mu odstranite morebitne gnile dele. Zamrznjeno sadje po odtajanju lahko uživate surovo ali ga uporabite za marmelade, džeme, kompote in pite. Sadje pri zamrzovanju poveča volumen, zato se prepričajte, da je v posodi za zamrzovanje dovolj prostora.