Naravni antibiotiki

Narava je ustvarila številne rastline, ki nam učinkovito pomagajo spopadati se z bakterijami, krepijo krvni obtok ter pripravijo in ohrabrijo imunski sistem.

Zdi se, kot da smo že preplavljeni z besedami- zdrava in uravnotežena prehrana, pa vendar ljudje tako radi posegajo po sintetičnih zdravilih v slepem prepričanju, da ta bolj koristijo in prej zaležejo kot naravna zdravila, skrita v hrani.

Predstavljamo vam najboljše naravne antibiotike:

Origanovo olje
Origanovo olje je kralj med naravnimi antibiotiki, njegovo učinkovitost pa dokazujejo številne znanstvene raziskave. Origanovo olje uniči od 78 pa vse do 96 odstotkov bakterij, odvisno od vrste. Ker je kakovost olja izjemno pomembna, izberite zaupanja vredno znamko, najbolje tako z ekološkim certifikatom. Nekateri proizvajalci origano nabirajo, ko so vremenske razmere težke, saj takrat rastline okrepijo svoje imunsko delovanje.

Izvleček listov oljke
Listi oljke imajo tako antibakterijsko kot protivirusno delovanje, zato so odlični za zdravljenje, ko izvor bolezni ni povsem jasen.

Česen
Še do začetka tega stoletja ni manjkal v nobeni zdravniški torbi, saj je njegova glavna sestavina alicin, ki deluje protivirusno, protiglivično in protibakterijsko – z najnovejšimi raziskavami so dokazali, da česnov sok lahko zaustavi rast in uniči več kot 60 vrst glivic in več kot 20 vrst bakterij ter je tako pomemben za krepitev imunskega sistema in deluje antibiotično. Zmanjšuje holesterol v krvi in preprečuje nastanek rakotvornih celic. Njegovo olje je izvrstno za zdravljenje vnetij srednjega ušesa.

Med
Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Deluje tudi protimikrobno – zavira nadaljnje okužbe, zato ga priporočajo za celjenje ran, opeklin, vnetij, izpuščajev, razjed na želodcu. Zmanjšuje bolečino, predvsem pri opeklinah in čirih. Lahko zmanjša nastajanje brazgotin. Pomaga pri mišičnih krčih, težavah z zgago, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno. Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri odplavljanju strupov in pri nekaterih boleznih. Ima pomembno vlogo pri obrambi organizma proti prostim radikalom, ki nastajajo v našem telesu.

Zeleni čaj
Ena izmed aktivnih sestavin v zelenem čaju, epigalokatehin galat, je učinkovita v boju proti ustnim bakterijam. Zeleni čaj je tako odličen antibiotik, ki ga lahko uživamo vsak dan. Za najboljše učinke čaj premečkajte v ustih.

Žajbelj
Ima močne razkuževalne lastnosti; uporabljamo ga za grgranje ob bolečem grlu, celo pri bakterijski gnojni angini ter pri vnetjih dihal. Z žajbljevim poparkom izpirajte vnete dlesni, pomaga tudi proti aftam.

Kokošja juha
S poskusi so ugotovili, da kokošja juha prepreči vnetje sluznice v dihalih. Med kuhanjem prave domače kokoši se sprošča aminoksilina cistein, ki je po kemijski zgradbi podobna zdravilu proti bronhitisu in okužbam dihal. To zdravilo so sprva pridobivali prav iz kokošje kože in perja in redči sluz v pljučih, da se ta lažje izloči.

Olje čajevca
Že Aborigini so poznali razkuževalne last­nosti eteričnega olja čajevca. Uporabljali so ga pri ranah, pikih insektov in kožnih okužbah, saj deluje proti vsem mikroorganizmom, ki povzročajo vnetja, kot so: glivice, kvasovke, bakterije in virusi. Preprečuje okužbe, vnetja, celi rane in lajša napade kašlja. Uporablja se predvsem pri odrgninah, pikih žuželk, aknah, pri negi ustne votline, proti kašlju in prehladu, za zvišanje telesne odpornosti v primeru ponavljajočih se okužb, za odpravljanje sindroma kronične utrujenosti, za glivična obolenja kože, nego žuljev, herpesa.
Živila, ki delujejo protibakterijsko, so poleg zgoraj naštetih še čebula, por, drobnjak, čili, hren, jabolka, jogurt, korenje, pesa, zelena, zelje, borovnice, brusnice, bezeg, oreh, brinje, meta, melisa, lovor, bazilika, timijan, …

Pa vi, poznate še kakšnega, ki smo ga pozabili?